Pornodorpen - Reisverslag uit Boedapest, Hongarije van Hans Pontier - WaarBenJij.nu Pornodorpen - Reisverslag uit Boedapest, Hongarije van Hans Pontier - WaarBenJij.nu

Pornodorpen

Door: Hans

Blijf op de hoogte en volg Hans

28 April 2013 | Hongarije, Boedapest

Zaterdag 27 en zondag 28 april 2013

Zaterdag om 06:15 uur vertrokken met na het ontbijt in Hilton Amsterdam om 08:15 uur vertrek naar Praag. Onderweg nog familie langs de A1 om ons uit te zwaaien en dan naar Duitsland met slechts een relatief kort stuk over de autobahn. Naarmate we verder naar het oosten komen, wordt het weer slechter: kouder, veel regen, soms vlagen mist en vooral bij de Tsjechische grens zeer dichte mist. Duitsland is prima rijden, maar over de grens in Tsjechie valt me op hoe goed de wegen en de voorzieningen daar zijn. Brede autobahnen, veel tankstations met voorzieningen op het niveau van de Franse autoroutes. Dat geldt de volgende dag ook voor Slovenie en Hongarije, hoewel daar toch wel opmerkelijk veel sterke drank Wodka, whisky etc- te koop is in de benzinestations.
De wegen zijn zonder twijfel het resultaat van de samenwerking met de EU, de drank zonder twijfel een erfenis van het grimmige Sovjet regime. Tijdens de rit moeten een aantal opdrachten worden uitgevoerd waaronder het opsporen van stickers van CarChallenge op buitengewoon onverwachte plaatsen. Het lukt ons ze allemaal te vinden dankzij messcherpe navigatie.
Rond 19 uur in het hotel in Praag: Hotel Mamaison. Uitstekend! Prima kamers, bedden en sanitair. In de bar leren we de andere deelnemers een kennen die langzaam binnendruppelen. We eindigen op de tweede plaats die dag. De avond wordt afgesloten in een restaurant waar wat onbestemde vleesgerechten worden geserveerd, zoals ganzenpoot met synthetische aardappel.
Op zondag is het na een goede nacht slaap weer vroeg op. Zes uur en vertrek om 8 uur. Van Praag naar Wenen. Prachtige route langs de Donau. Nieuwe opdrachten. Parkeren op de oprit van het Keizerlijk paleis Schonbrun, door naar Bratislava. Maarten stuurt, ik navigeer, overigens met gebruik van veel electronica en dat helpt erg goed tot het punt dat de navigatiesystemen niet meer werken, zoals in Tsjechie en Slovenie. Dan komt het op intuitie aan en krijgt de gedachtenwisseling in de auto een ondertoon van lichte irritatie. Meestal duurt dat niet lang.

Meest opmerkelijke waarneming van deze dag? Het dorp Chvalovice in Tsjechie, vlak voor de Oostenrijkse grens. Er bestaat maar één woord voor dat dorp: Pornodorp. Overal metershoge reclameborden langs de weg van tientallen zorginstellingen waar dames hun diensten aanbieden aan mannen in acute nood en als de man in kwestie een vader met kinderen is, wordt voor kinderopvang gezorgd in de aangrenzende speeltuinen. Maar dan wel van een orde waar we in Nederland nog van blozen. Het dorp is er niet voor de Tsjechen, daarvoor ligt het te ver van de potentiele Tsjechische clientele. De klanten komen uit Oostenrijk. Brave huisvaders.

Om 18:00 uur in het hotel. Onze score valt tegen. Budapest is echter een prachtige stad met Franse allure. Het is net Parijs en vond zijn bloei onder de Habsburgers. Morgen rijden wij weer verder en dan wordt het menens. Geen luxe hotels of goede wegen, nee het gaat richting Bacau in Roemenie en dat wordt stevig afzien. 820 kilometer aan achterstallig onderhoud en daar gaan we zeker 13 uur over doen. Langs smalle wegen, met dronken chauffeurs en vaak nog ezelskarretjes die voor het lokale transport zorgen. Opstaan om 5 uur en straks nog een uur tijdsverschil. We naderen het echte Oosten van Europa.

• 29 April 2013 - 03:37

Evelyne Pontier:

Had je al gewaarschuwd nu je op dit moment het land verliet: hier is het prachtig weer, eten we geen synthetische aardappels, hebben we goede wegen, tref je echt liefhebbende vrouwen gewoon in je eigen bed aan en niet in dorpen met niet uit te spreken namen. Kortom: het is de toorn van WA....
    Take care jongemannen!
    Evelyne

• 29 April 2013 - 13:22

Tineke Jansse:

Hoi Hans,
    Had nog niet eerder de echte gelegenheid om je weer een super fijne en interessante reis toe te wensen. De reden was, dat Reinoud jl. vrijdag tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau is benoemd en daaromheen had ik ontzettend veel te doen. Vanaf vrijdag was het ook erg druk en had ik mijn handen vol aan andere dingen, zoals b.v. vanavond: het grote gala i.v.m. het100-jarig bestaan van het Erasmus Trustfonds, waarbij het voor jou wat ver omrijden is om er een glimp van op te vangen. Reinoud is natuurlijk superblij met zijn decoratie! Ik ga vanaf heden jouw geweldige verslagen weer volgen. Blijf niet te lang hangen in die bijzondere dorpen, want dan zal je nooit als eerste aankomen...
    Groetjes en Reinoud en ik wensen jullie natuurlijk een superreis !!!
    Tineke

• 29 April 2013 - 18:06

Marlies & Ed:

Lieve Hans (en Maarten),

Wat een leuke trip zijn julile aan het maken. Geniet er met de volle teugen van.
    Wij zullen vanavond een Oranjebitter op jullie reis nemen.

Leuk die verslagen, we blijven ze volgen.

Liefs,

(¯`*•. Marlies .•*´¯)